تست تمپانومتری چیست و چگونه انجام می شود؟
تست تمپانومتری چیست؟ تمپانومتری معاینه ای برای ارزیابی شنوایی سنجی گوش میانی است که با ایجاد فشار هوا در مجرای گوش، تحریک گوش میانی، استخوان های هدایت کننده و پرده گوش را آزمایش می کند.
تست تمپانومتری هر ۱۵ روز یکبار برای چک کردن این که پرده گوش به طور طبیعی حرکت می کند یا نه در بعضی بیماران انجام میشود
بعد از اینکه فهمیدیم تست تمپانومتری چیست ، شاید این سوال که این تست چگونه انجام می شود ذهن شما را مشغول کرده باشد. برای انجام تست تمپانومتری، ابتدا برای بررسی باز بودن کانال منتهی به پرده گوش و اطمینان از عدم وجود سوراخ (روزنه غیرطبیعی، سوراخ) در ناحیه داخل گوش ، ابتدا گوش بیمار با یک دستگاه تصویربرداری پزشکی به نام اتوسکوپ بررسی می شود.
اگر آلودگی، ماده خارجی یا سوراخی وجود نداشته باشد که مجرای گوش را مسدود کند، صدای ۲۲۶ هرتز با دستگاه تمپانومتری به داخل گوش ارسال می شود. این صدا با برخورد به غشایی که گوش خارجی را از گوش میانی جدا می کند، ارتعاشی در ناحیه گوش میانی ایجاد می کند که به آن « پرده تمپانیک » می گویند. به دلیل ساختار گوش میانی، قسمت خاصی از صدا منعکس شده و به دستگاه باز می گردد. به طور کلی، بیشتر بیماری های گوش میانی باعث سخت شدن گوش میانی می شوند و به همین دلیل صدای منعکس شده در طول آزمایش بلندتر است.
در این تست که برای همه گروههای سنی قابل انجام است، جایگزین کردن تون پروب با ۱۰۰۰ هرتز به جای ۲۲۶، نتایج دقیقتری در نوزادانی که ماه چهارم خود را کامل نکردهاند به دست میدهد. تمپانومتری را می توان تا ۲۰۰۰ هرتز انجام داد تا مشکلات استخوانی و شرایط غیر طبیعی در کانال را شناسایی کند.
اندازه گیری توسط دستگاه با انعکاس فرکانس های ارسال شده کانال به دستگاه تمپانومتری انجام می شود و نتایج در خروجی به نام تمپانوگرام پردازش می شود.
فشار طبیعی در مجرای گوش افراد سالم با فشار گوش میانی برابر است. شیپور استاش به صورت دوره ای باز و بسته می شود تا گوش میانی را تخلیه کند تا فشار یکسان شود. به این ترتیب فشار محیط و فشار هوا در مجرای گوش یکسان است.
در ادامه بحث تست تمپانومتری، به دلایل انجام این تست می پردازیم؛ آزمایش های تمپانومتری که معمولاً درخواست می شود به شرح زیر است.
- مشکل شنوایی : مشکلات و وقفه در شنیدن صداهای فرکانس معمولی فرد
- مشکل تعادل : گوش داخلی نقش مهمی در حفظ تعادل دارد. معاینه گوش داخلی در از دست دادن تعادل در مقیاس کوچک که به طور متناوب در فرد رخ می دهد مورد نیاز است.
- مشکل در صحبت کردن : اگر فرد به سختی می تواند صدای خود را بشنود و در صحبت کردن مشکل دارد، آزمایش تمپانومتری درخواست می شود.
- وزوز گوش : وزوز گوش به معنای شنیدن فرکانسهای ناموجود به صورت تن صدا است، البته فرد مشکل روانی ندارد. آزمایشات شنوایی برای تشخیص و معاینه لازم است.
- گوش درد : گوش درد ممکن است به دلیل عفونت در گوش ایجاد شود و برای تشخیص این وضعیت از تست تمپانومتری استفاده می شود.
تست تمپانومتری چگونه انجام می شود ؟
برای انجام تست تمپانومتری، پزشک ابتدا گوش های بیمار را با اتوسکوپ ارزیابی می کند. اتوسکوپ ابزاری است که در نوک آن یک نور قرار دارد و نوک آن برای ورود به کانال گوش طراحی شده است. بنابراین وجود هرگونه انسداد یا جسم خارجی در گوش، وضعیت سوراخ شدن با اتوسکوپ بررسی می شود. به عبارت دیگر، به طور کلی تمیز و باز بودن مجرای گوش با اتواسکوپ (مشاهده قیمت انواع اتوسکوپ در دیجی کالا) بررسی می شود.
در مرحله بعدی پزشک شنوایی سنج شما دستگاه تمپانومتری را در مجرای گوش بیمار قرار می دهد. این دستگاه فشار هوای مجرای گوش را تغییر می دهد و تغییر پرده گوش را تحت فشارهای مختلف ثبت می کند. در شروع آزمایش، دستگاه ممکن است صداهای با صدای بلند تولید کند. صحبت کردن، بلعیدن یا حرکت بیمار در طول عمل ممنوع است زیرا ممکن است بر نتایج آزمایش تاثیر بگذارد.
انجام تست تمپانومتری یک روش ساده است که برای هر گوش حدود ۲ دقیقه طول می کشد. این فرآیند معمولاً به راحتی برای همه اعمال می شود. گروه هایی که آزمایش در آنها دشوار است، بیشتر نوزادان و کودکان خردسال هستند که در سازگاری با این روش مشکل دارند. ایجاد حس آرامش در کودک و دادن حس امنیت به او می تواند بسیار کمک کننده باشد.
انواع تست تمپانومتری
اکنون می دانیم که تست تمپانومتری چیست و چه کاربردی دارد در ادامه به انواع مختلف این تست می پردازیم؛
نوع A : نوعی است که در آن پرده گوش با توجه به نتایج در تمپانوگرام در برابر مقادیر مختلف فشار به طور هماهنگ حرکت می کند. این نتایج به صورت کوه روی تمپانوگرام ظاهر می شوند. نتیجه تست تمپانومتری نوع A طبیعی در نظر گرفته می شود.
نوع B : نوعی است که در آن یک خط مستقیم بر روی تمپانوگرام دیده می شود. نتیجه تست تمپانومتری نوع B وجود مایع در گوش میانی را نشان می دهد. مجدداً در صورت سوراخ شدن پرده گوش، در آزمایش می توان نتیجه نوع B را به دست آورد.
نوع C : تمپانوگرام ظاهری کوهستانی شبیه به نوع A دارد. با این حال، این ظاهر در فشارهای منفی بیشتر رخ می دهد و کمتر زیاد است. زمانی که فشار منفی در گوش میانی به دلیل مشکل در شیپور استاش وجود دارد، نتایج نوع C را می توان به دست آورد. مجدداً، شرایطی مانند آخرین مرحله عفونت گوش و احتقان ناشی از آلرژی نیز با نوع C مرتبط است.
دلایل انجام تست تمپانومتری
تست تمپانومتری به تشخیص بیماری هایی که می توانند منجر به کاهش شنوایی شوند، به ویژه در کودکان کمک می کند. این آزمایش حرکت پرده تمپان را در پاسخ به تغییرات فشار اندازه گیری می کند.
تست تمپانومتری هر ۱۵ روز یکبار برای چک کردن این که پرده گوش به طور طبیعی حرکت می کند یا نه در بعضی بیماران انجام میشود، در گوش میانی مایع وجود ندارد و حرکات استخوان های گوش میانی طبیعی است و در موارد غیر طبیعی در تمپانومتری مشاهده می شود که پرده گوش به طور طبیعی حرکت نمی کند.
با تغییرات فشار در صورت وجود سوراخ در پرده گوش یا مایع در گوش میانی، پرده گوش حرکت نمی کند و در برابر تغییرات فشار صاف می ماند. برخی دیگر از شرایطی که می توانند نتایج غیرطبیعی در این تست ایجاد کنند به شرح زیر است:
- ایجاد بافت اسکار در پرده گوش در اثر عفونت گوش.
- فشار در گوش میانی با محدوده طبیعی متفاوت است.
- ساختارهای توموری در گوش میانی.
- مشکلاتی که حرکات استخوان های گوش میانی را محدود می کند.
- وجود جرم گوش برای جلوگیری از حرکت پرده گوش.
تست تمپانومتری برای بررسی کم شنوایی به ویژه در دوران کودکی استفاده می شود. شرایطی که اغلب می تواند باعث کاهش شنوایی در کودکان شود شامل اوتیت میانی است. دلیل اینکه این عارضه که به عنوان اوتیت میانی سروزی نیز شناخته می شود، کودکان را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد، محل شیپور استاش است. شیپور استاش در دوران کودکی از نظر فیزیولوژیکی افقی تر و کوتاه تر است.
در این حالت نازوفارنکس که بخشی از دستگاه تنفسی است و گوش میانی به یکدیگر نزدیک می شوند.بنابراین، عفونت گلو و آدنوئید که در کودکان دیده می شود، اغلب به گوش سرایت می کند. در بزرگسالان، گسترش عفونت کمتر اتفاق می افتد، زیرا مجرای شنوایی خارجی در وضعیت عمودی تری قرار دارد. اوتیت میانی می تواند علائم زیر را در کودکان ایجاد کند :
- گوش درد
- وزوز گوش
- مشکل در خوابیدن
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- نا آرامی
- ترشح مایع از گوش
به طور معمول، مقدار کمی مایع در گوش میانی تجمع می یابد و این مایع از طریق شیپور استاش از گوش خارج می شود. اما در صورت التهاب ممکن است مشکلاتی در تخلیه این مایع ایجاد شود. در نتیجه ممکن است مایع در گوش میانی انباشته شود و اوتیت میانی سروزی ایجاد شود آسیب های مختلف مانند تجمع مایع و پارگی پرده گوش ناشی از التهاب مانع از عملکرد طبیعی ساختارهای گوش میانی می شود. همه اینها می تواند منجر به مشکلاتی مانند کم شنوایی یا ناشنوایی در کودک شود. تمپانومتری عمدتا برای تشخیص این تغییرات در گوش میانی استفاده می شود.
«لطفا توجه داشته باشید محتوای این مطلب فقط برای مقاصد اطلاعاتی است. لطفا برای تشخیص و درمان با پزشک خود مشورت کنید.»
هزینه تست تمپانومتری
اگر دکتر تست تمپانومتری یا همان تست شنوایی سنجی در مرکز تهران را برای شما یا فرزندتان تجویز کرده اصلا نگران هزینه آن نباشید چون هزینه تست تمپانومتری چیزی در حدود ۳۰ تا ۷۰ هزار تومان است که بستگی به بیمه نامه شما دارد. هزینه تست تمپانومتری همانند سایر تعرفه های پزشکی توسط وزارت بهداشت و درمان هر ساله تعیین میشود. اگر می خواهید هزینه تست تمپانومتری خود را به حداقل برسانید می توانید به مراکز دولتی ارائه دهنده آن مراجعه کنید.
در ادامه به بررسی تست تمپانومتری در تهران می پردازیم؛
تست تمپانومتری در تهران
تست تمپانومتری در تهران در اکثر بیمارستان ها ی این کلانشهر انجام می شود. علاوه بر آن مراکز درمانی و کلینیک های خصوصی شنوایی سنجی تست تمپانومتری در تهران را انجام میدهند. همچنین اگر به دنبال کلینیک خاصی هستید یا آدرس کلینیک مورد نظرتان را پیدا نمی کنید می توانید با جستجو در گوگل به راحتی کلینیک شنواطب را بیابید. یا با شماره تلفن های شنوا طب تماس بگیرید.
امیدوارم این مقاله شما را در شناخت هر چه بیشتر تست تمپانومتری راهنمایی کرده باشد.
بدون دیدگاه